Penghijrahan...

Hijrah itu pengorbanan, hijrah itu kejayaan.. oleh itu, mari semua kita sambut maal hijrah.. bile eh maal hijrah?? silap haribulan ni... mari kita kupas soal hijrah hari ini. hijrah bukan sesuatu yg mudah.. it simply mean to move on. to have faith and courage to do so. semudah menaip perkataan2 itu, perubahan atau perbuatan ke arah penghijrahan itu amatlah sukar..

be it - nak tukar agama.. nk pakai tudung.. berpindah rumah.. bertukar opis.. berhenti kerja.. quit rokok.. making a decision.. dan bermacam-macam lagi. keberanian dan kepercayaan yg tinggi terhadap yang maha esa memudahkan cara.. but still, it is hard to do..

Finally, for few weeks back, me & Iss have decided to move on.. move from today platform to reach a greater height of level, insyaAllah, which will be more fulfilling to our life.. believe m, it's not easy.. sebab saya manusia yg paling susah utk berubah. but, to my suprised, 2011 change me a lot.. especially during & after having my 3rd kid around.

For example, food! MasyaAllah, saya manusia paling kritis apabila disabitkan dengan makanan. Saya sangat cerewet, xmakan pedas, x mkn sayur. sikit merah - kimsalam nk makan. ada hijau sikit, pinggan tolak kat Iss - tu yg comel tu dia skrg. haha.. but today, I've change! haha.. manusia boleh berubah, dengan izin Allah. walaupon, suami serta ibubapa sanak saudara sudah berputus asa untuk mengajak saya utk mencuba.. sian drg, their effort wasted for years.. 1 of the new food i'm addicted to today is laksa. for god sake, ppl says that my mum laksa is so good since I was small. I never taste it, and didn't even bother to try. raya lepas, my cerewet, duplicate me, Husna,try laksa in one of the house we visited, and tambah 2 mangkuk. eh, tak pedas ke?? saya pon cuba.. hehehehe.. sedapnye laksa rupanya.. tanye iss, "nape awak tak ckp laksa ni sedap dr dulu..?" "tak larat nak pujuk dah", katanya... hahahaha.. i'm a bit open today towards food n spicy.. sayur part still gusar nk cuba - xsedap kot.. haha.. tggu anak aku mkn dulu baru aku mkn haha

For those who are close to me - most of them know, my life is always a hectic one. not like others who be plan a year thru.. my life never been easy, hari ni kat selangor esok dekat penang lusa dekat johor.. best part - all short notice. so, my life is a total ADVENTURE.. tak payah engage extreme park.. it is extreme all the time.. haha..

Today, when I decided to quit my work again, fuhhh.... relief, and I miss my housewife life. miss my kids, miss my husband. ketenangan itu datang kembali.. don't be shock, i don't quit for nothing. something huge is in front of me.. will update everyone slowly.. terkezud pulak nanti. Thanks for the great working opportunity, thou I've been there only for a while..

hijrah, decide, be firm, tawakal... insyaallah will be bless by Allah..

Comments

Popular Posts